לדף הבית
חיפוש באתר
 
פרסומים
 

שיטת אלכסנדר - פרסומים



בחזרה לרשימת הפרסומים


מחקר - שיטת אלכסנדר לטיפול בכאב גב תחתון כרוני וכאב סקיאטי


פרופ' ישראל פוסטמן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית חולים בני ציון בחיפה
קתי גולדנברג – מנהלת מחלקת שיקום אורטופדית בית חולים בני ציון בחיפה
אבי גרניט – מורה בכיר לשיטת אלכסנדר
שנת המחקר: 2004

מבוא

מעריכים כי 1% מאוכלוסיית ארה"ב סובלת באופן מתמיד מכאבי גב. שיעור הסובלים מכאבי גב לפחות פעם בחייהם נע בין 50% ל-70%. ההוצאה הכלכלית עקב כאבי גב בארה"ב נעה בין 50-20 מילארד דולר.

הטיפול בכאב גב תחתון וכאב סקיאטי נתון עדיין במחלוקת למרות מספר גדל והולך של סוגי התערבות בלתי חודרניות. במאה האחרונה נכנסו לטיפול שיטות רבות, ביניהן – פיזיותרפיה קלאסית, מתיחות, כירופרקטיקה, שיטת מייטלנד, שיאצו ומניפולציה אוסטיאופטית.

שיטת אלכסנדר למרות היותה בת למעלה ממאה שנה זכתה לתהודה מועטה בספרות הרפואית.

מטרת המחקר

לבדוק את התועלת שבשיטת אלכסנדר לקבוצת חולים שסבלה מכאב גב תחתון או סקיאטיקה.

אמנם נעשו מחקרים אודות יעילותה של שיטת אלכסנדר במחלות ספורות כגון אסטמה, פרקינסון וכאבי גב, אך תרומת השיטה להפחתת כאבי גב לא נבדקה בצורה מספקת.

שיטת אלכסנדר

שיטת אלכסנדר היא שיטה לימודית שמטרתה שינוי הרגלים שגויים. מפתח השיטה FM Alexander החל להורות את שיטתו לראשונה במלבורן, אוסטרליה בסוף המאה ה-19. מאוחר יותר חדרה גם לאנגליה וארה"ב.

עקרונות השיטה כפי שסוכמו על ידי P.Macdonald תלמידו של אלכסנדר הם: הכרה בכוחו של ההרגל, עיכוב ואי עשייה של ההרגל השגוי, הכרה במודעות סנסורית (תחושה) שגויה ושליחת פקודות לפיקוד הראשוני. השיטה מניחה שלרוב המבוגרים יש הערכת תחושה לקויה. מטרתה של השיטה היא "לחנך מחדש" את מעגלי הגירוי והתגובה השגויים על ידי מניפולציה גופנית עדינה.

פרוש המונח "פיקוד ראשוני" הוא הקשר שבין הראש, הצוואר והגב.. הפקודות שיש לשלוח לפיקוד הראשוני הן:"תן לצוואר להיות חופשי כדי לאפשר לראש לנוע למעלה וקדימה וכדי לתת לגב להתארך ולהתרחב".

השיטה יעילה גם לתיקון מנח עמוד השדרה, היא מזמינה להרפיית שרירי הצוואר, לעמידה יותר זקופה המאפשרת לראש לנוע קדימה ולמעלה. רוב המטלות היומיומיות מתבקשות להיעשות בהתאם לתנאים אלה.

שיעורים בשיטת אלכסנדר ניתנים באופן פרטי והם מורכבים מהסבר מילולי והדרכה ידנית של המורה.

מטרת השיעורים היא ללמד את התלמיד כיצד להשתמש נכון בגופו בחיי היומיום. כשהיכולת הזאת נשמרת גם היציבות הנפשית נשמרת.

בניגוד לשיטות אחרות, האחריות הסופית להצלחת התהליך היא על התלמיד.

אוכלוסיית המחקר

קבוצת המחקר כללה 27 מטופלים בגילאים 73-29 שנה (ממוצע 46.8) מהם 18 גברים, אשר סבלו בממוצע 4 שנים מכאב גב תחתון או סקיאטיקה כאשר הכאב בקבוצה החל חודשיים עד 10 שנים לפני תחילת התכנית. הייתה זאת קבוצה של חולים אשר טופלו בקליניקה של אבי גרניט במשך 10 שנים. החולים נבחרו על בסיס שני קריטריונים: לכולם היו סימפטומים של כאב גב תחתון או סקיאטיקה ולכולם הייתה תקופת מעקב של שנה אחת לפחות.

מערך המחקר

כל החולים המתוארים במחקר זה טופלו על ידי אבי גרניט – מורה בכיר לשיטת אלכסנדר. הטיפול בשיטת אלכסנדר אינו מכוסה על ידי חברות הביטוח ולכן שילמו המטופלים בעבור הטיפול.

הבעיות השכיחות בקליניקה של אבי גרניט שבה נערך המחקר הן: כאבי צוואר, כאבי ראש, יציבה לא נכונה, אימון טייסים כנגד כוח G וסיבות מקצועיות כגון ריקוד.

בחודש הראשון קיבלו הנחקרים שיעור פעמיים בשבוע, בחודש השני פעם בשבוע ומהחודש השלישי פעם בשבועיים.

שיטת המחקר

באמצעות קשר טלפוני או קשר בלתי אמצעי נשאלו החולים מספר שאלות: גיל, מין, דרגת הכאב לפני תחילת הטפול (סקאלה של 0-ללא כאב ועד 10-כאב בלתי נסבל), משך הכאב, האם בוצעו CT או MRI לברור הכאב ואבחנה אורטופדית.

כדי להעריך את יעילותם של טיפולים קודמים שבהם התנסו התבקשו המטופלים להעריך את מידת ההשפעה של תרופות לא-סטרואידליות, הזרקות סטרואידים, פיזיותרפיה, כירופרקטיקה, מתיחות, אקופונקטורה, שיאצו, מייטלנד ושיטות אחרות.

לגבי כל שיטה היה עליהם לנקוב בדרגת ההקלה (0-ללא שינוי, 10 – יעילות רבה). כן נבדק משך הטיפול בשיטת אלכסנדר והאם חל שינוי כתוצאה ממנו לאחר שנה.

הנתונים הוכנסו לגיליון Excel ועובדו בסטטיסטיקה פשוטה.

תוצאות

ממצאי השאלות – 15 (55.5%) מקבוצה זאת ביצעו CT ושלושה ביצעו MRI. נוסו טיפולים שונים טרם שיטת אלכסנדר או במקביל. הטיפולים המקובלים ביותר היו פיזיותרפיה ותרופות שאינן סטרואידליות.

התוצאות הטובות ביותר הושגו על ידי תרופות לא סטרואידליות, שיטת מייטלנד ומתיחות.

טיפול בשיטת אלכסנדר

המשך הממוצע של הכאב לפני תחילת הטיפול בשיטת אלכסנדר היה 48.3 חודשים ועוצמת הכאב ממוצעת דורגה על ידי החולים כגבוהה - 7.6 מתוך 10. הכאב הוקל בממוצע לאחר 4.4 חודשי טיפול ולאחר שנה המטפלים דרגו את עוצמת ההקלה הממוצעת כ-7.5 (מקסימום הקלה = 10 ) . שיעור ההקלה על ידי שיטת אלכסנדר דמה לזה של תרופות שאינן סטרואידליות.

דיון

במחקר זה השתתפה קבוצה של 27 חולים אשר סבלו בממוצע 4 שנים מכאב גב תחתון או סקיאטיקה שהוקל על ידי שיטת אלכסנדר. הקבוצה התאפיינה מחד בדרגת כאב גבוהה לפני הטיפול ומאידך בדרגה גבוהה של הקלה לאחר טיפול של שנה. ממוצע ההקלה לאחר שנה היה 7.5 על סולם של 10. ראוי לציין כי ממוצע הטיפול בשיטת אלכסנדר בקבוצה זאת היה למעלה מחמש שנים. העובדה שהתלמידים התמידו בשיטה זמן כה רב מצביעה ראשית על יעילות השיטה ומאידך על העובדה שיש להתמיד בשיטה גם אם בתדירות נמוכה כדי לשמור על היעילות.

שיעור התחלואה בכאבי גב תחתון במהלך החיים נע בין 50% ל-70%. כאב גב תחתון הוא באחוז גבוה מכלל כאבי הגב וצורך סכום גדול מההוצאות, לכן ברור מדוע טיפול אפקטיבי הוא חיוני. ניתן לטפל בכאבי גב בהרבה אופנים שמרניים, כפי שהוצג גם במחקר זה – בארה"ב משתמשים במניפולציה ספינלית במשך מאות שנים כאשר מרבית המניפולציות מבוצעות בידי כירופרקטורים.

קבוצת החולים שהשתתפה במחקר השתמשה במגוון טיפולים ומניפולציות כדי להקל על סבלה. בעיקר השתמשו בכדורים מקבוצת NSAID ופיזיותרפיה, אך ה-NSAID היו היעילים ביותר.

למעשה, דרגת ההקלה על ידי NSAI הייתה שווה לזו של שיטת אלכסנדר.

לשיטת אלכסנדר יתרונות אחרים. היא ידועה בחוסר החודרנות שלה ובמניפולציות העדינות. נוסף לכך היא נותנת לתלמיד את הידע והכללים כיצד להמשיך ולנהוג גם אחרי שעות השיעור.

מגבלות המחקר

מחקר מהסוג הזה נושא בחובו הטיה בלתי נמנעת. הצלחת הטיפול תלויה, לפחות חלקית באישיותו של המורה. נוסף על כך מרבית הנתונים נאספו על ידי אחד מכותבי המחקר – ייתכן ומראיין בלתי תלוי היה מקבל תוצאות אחרות. כן שאלות המתייחסות לעבר הרחוק סובלות מהטיה של זיכרון (נוטים לשכוח). ייתכן גם כי אנשים שהחלו בשיטת אלכסנדר ונואשו עברו לשיטות אחרות ולא אותרו על ידינו.

כל המגבלות האלו מובילות אותנו למסקנה כי דרוש מחקר פרוספקטיבי מבוקר כדי להשוות את שיטת אלכסנדר לשיטות האחרות.

מסקנת המחקר

אנו מסיקים כי שיטת אלכסנדר יכולה לגרום להקלה משמעותית וממושכת בסבל הנגרם מכאב גב תחתון או סיאטיקה. דרושים מחקרים מבוקרים נוספים כדי לאשש את תוצאות מחקר זה.


לראש הדף ^

בחזרה לרשימת הפרסומים

 

 

 



 
בקרו באתר של Lionways