לדף הבית
חיפוש באתר
 
הכשרת מורים
 

קורס הכשרת מורים לקבלת הסמכה ללמד את שיטת אלכסנדר




 קצת היסטוריה

במכתב גלוי לסטודנטים המועמדים לקורס הראשון להכשרת מורים כתב אלכסנדר: "במשך שנים רבות הקדשתי הרבה זמן ומחשבה לפיתוח אמצעים מספקים, שבעזרתם יוכלו סטודנטים לקבל הכשרה בהקניית הטכניקה... כשפעלתי להשגת מטרה זו, שאבתי עידוד רב מתמיכתם של אנשי רפואה ומקצועות אחרים, שהגיעו אלי כתלמידים. ובכל זאת, היו לי היסוסים לפני שהכנתי תוכניות מוגדרות למימוש הרעיון הזה, בעיקר מהסיבות הבאות:... זמן-מה לא ניתן היה להתגבר על הקשיים שנתקלתי בהם בניסיונותי לספק לסטודנטים שילמדו בקורס את האפשרות להתנסות מעשית בהוראה... רציתי להיות בטוח ככל האפשר שבסיום קורס ההכשרה הראשון תהיה דרישה למורים בשיטתי..." *

תמיכה של אנשי חינוך ורפואה בפתיחת בית ספר להכשרת מורים

אלכסנדר ציטט בספרו "השימוש בעצמי טכניקת אלכסנדר" * שתורגם לעברית את דבריהם של אנשי החינוך והרפואה שהייתה להם הזדמנות לצפות בעבודתו ולבחון את ערכו של העיקרון שעליו היא מושתתת,ושבעקבות תמיכתם החליט לבסוף לפתוח קורס להכשרת מורים, להלן ציטוט חלק מהדברים:

22 במרס 1930
"שמחתי לשמוע שתוכניתך להכשיר סטודנטים לעבוד על פי שיטתך יצאה לפועל... כל מה שאנו יכולים לעשות הוא לספר לאחרים על מזלנו הטוב... אם תוכל להכשיר אחרים לעבוד על פי שיטתך, ובעזרתם תייסד בית ספר להכשרת מורים, יהיה זה שירות כביר לאנושות..."
(לייטון 1891-1831 Robert Bulwer Lytton רוזן, מדינאי בריטי ומשורר, שמו הספרותי Owen Meredith).

5 באפריל 1930
"שמעתי בקורת רוח רבה שנעשו כל הסידורים כדי להכשיר מורים לעבוד על פי שיטתך. כאשר הם ירכשו את הטכניקה שלך ויישמו אותה, הם יבטיחו בכך כי שיטותיך יישמרו ויוסיפו להתקיים. אלמלא נעשו סידורים כאלה, היה מתרחש, לדעתי אסון... אני משוכנע שיש חשיבות ציבורית עצומה בהפצת שיטותיך, ויש להביאן לידיעתו ולהישג ידו של ציבור רחב ככל האפשר..."
(לינדן מקייסי 1963-1876 - Sir Lynden Macassey - Industrial lawyer - עו"ד) .

16 באפריל 1930
"שמחנו לשמוע שהחלטת להכשיר סטודנטים בעבודתך בחינוך, המשלבת מדע ואמנות... יש לדעתנו חשיבות עליונה להכשיר סטודנטים להשתמש בטכניקה שלך ולהעביר אותה הלאה..."
(מיס אסתר א.לורנס - מנהלת מכון Froebel להכשרת מורים בלונדון
מיס לוסי סילקוקס 1947-1862 פמיניסטית, מנהלת בית הספר St.Felix School,Southword באנגליה מינואר 1909 ועד יולי 1926
א.ג.פייט - מנהלת קולג' Weymouth College, Dorset).

בשנת 1930 פתח אלכסנדר את הקורס הראשון להכשרת מורים באנגליה

אלכסנדר קבע את הבסיס והתווה את אופן הלימוד בקורס הכשרת המורים לשיטת אלכסנדר. תלמידיו של אלכסנדר שהמשכיות הקניית השיטה הייתה חשובה להם המשיכו דרכו של אלכסנדר ופתחו קורסים ברחבי העולם.

וגם בישראל

שיטת אלכסנדר הגיעה גם לישראל והקורס הראשון להכשרת מורים נפתח בשנת 1973 בירושלים על ידי שמואל נלקן, זקן המורים לשיטת אלכסנדר בארץ. המורים הבכירים בארץ אשר רואים את עצמם ממשיכי דרכו של אלכסנדר פתחו לאורך השנים קורסים נוספים בתל-אביב ובחיפה, בקורסים אלו הוכשרו מורים רבים לשיטת אלכסנדר שמלמדים כיום ברחבי הארץ ובעולם כולו.

בית הספר לשיטת אלכסנדר של אבי גרניט וגל בן אור

אבי גרניט הוא תלמידו של פטריק מקדונלד וגל בן אור הוא תלמידו של שמואל נלקין אשר היה מהקורס הראשון של מקדולנד והאדם שפתח את בית הספר הראשון להכשרת מורים לטכניקת אלכסנדר בישראל בשנת 1973. פטריק מקדולנד היה תלמידו האישי של אלכסנדר, אשר רוב מנהלי בתי הספר בארץ הם בוגרי קורס הכשרת המורים שהיה בהנהלתו בלונדון.

בחזונו לאורך השנים שבהן לימד אבי את שיטת אלכסנדר ראה את עצמו ממשיך דרכו של אלכסנדר ושל מקדונלד מורו, ושאיפתו הייתה להקים ולפתח מרכז לשיטת אלכסנדר שבו יתקיימו שיעורים פרטיים ובמקביל יפעל בית ספר להכשרת מורים לשיטת אלכסנדר שבו ילמדו הסטודנטים ברוח התפיסה והעקרונות של אלכסנדר כדי לפתח ידע ויכולת ליישם את השיטה באופן אישי - בחיי היום-יום והן כמורים.

בספטמבר 2006 התממש חזונו של אבי, והוא פתח את בית ספרו להכשרת מורים לשיטת אלכסנדר. אבי רואה את בית ספרו כבית למורי שיטת אלכסנדר, למתעניינים ולאוהדי השיטה שרוצים ללמוד, להתקדם ולהתפתח בה, ובדרך זאת מממש אבי את הפצת השיטה ברבים.

* פ.מתיאס אלכסנדר, השימוש בעצמי טכניקת אלכסנדר (2005, מהדורה ראשונה 1932). ירושלים: הוצאת כרמל, עמ' 117-110.


לראש הדף ^

 למי מיועד הקורס?

למעוניינים בהכשרה ובהסמכה כמורים לשיטת אלכסנדר ולמעוניינים בהתפתחות ובצמיחה אישית.

מומלץ שהמועמדים לקורס הכשרת מורים יגיעו אליו לאחר תקופת התנסות בשיעורים פרטיים בשיטת אלכסנדר.


לראש הדף ^

 אפשרויות שונות ללימוד בקורס להכשרת מורים

  • לימודי תעודה לקבלת הסמכה - הלימודים מתקיימים 4 פעמים בשבוע למשך 3 שנים - 1600 שעות לימוד.
    ימי ושעות הלימודים:
    א', ה': 08:30 - 12:30
    ב', ד': 16:00 - 19:30
  • לימודים שאינם לתעודה - לימודים חלקיים למטרת השתלמות/התפתחות אישית לפי צרכיו של המתעניין - למורים בשנת שבתון לדוגמה, אפשרויות מגוונות החל מפעם בשבוע.
  • השתלמות למורים מוסמכים לשיטת אלכסנדר שמעוניינים להתפתח ביכולת ההוראה שלהם.

שנת הלימודים התשס"ט תתחיל ב-31 באוגוסט  2008 .

היות שהלימוד בקורס הוא אישי קיימת אפשרות להצטרף גם במהלך השנה, ומרגע ההצטרפות לקורס הלימודים יימשכו 3 שנים עד לקבלת ההסמכה.

* הערה: בבית הספר ללימודי שיטת אלכסנדר מתקיימים גם שיעורים פרטיים וגם לימודי הכשרה למורים


לראש הדף ^

 אופן הלימוד בקורס

הקורס מתאים לצרכי המקצוע, משך הלימודים שלוש שנים לפחות של לימודים יום-יומיים, ארבעה ימים בשבוע,15 שעות שבועיות. הלימודים המעשיים והתיאורטיים משולבים אלה באלה. בקורס לומד הסטודנט ליישם את הטכניקה על עצמו, על חבריו ללימודים, על הפונים שקיבלו הדרכה קודמת והוא עובר תקופת התמחות תחת פיקוח והדרכה של מורה בכיר.

הלימוד מתקיים במסגרת כיתה

את העבודה במסגרת קורס להכשרת מורים לטכניקת אלכסנדר לומדים בשיטת הסדנה - workshop כשהסטודנטים ברמות התקדמות שונות נמצאים יחד באותה כיתה וההדרכה היא אינדיבידואלית. הכתות הן קטנות - לא יותר מ-14 סטודנטים בכיתה, המדריך עוקב אחר עבודתו של כל סטודנט. הלימוד התיאורטי מתייחס לשאלות ולמצבים הנוצרים בשעת העבודה המעשית.

נושאי הלימוד:

  • ידיעה מעמיקה של המבנה והחוקים הפועלים באדם כשלמות פסיכו-פיזית, כפי שהוגדרו בכתביו של פרידריך מתיאס אלכסנדר.
  • אבחון הפרעות בצורת השימוש בגוף והיכולת לקשרם עם בעיות תפקודיות.
  • היכולת למנוע הפרעות אלה וההרגלים הגורמים להן, ובד בבד לבנות מערכת התנהגות חדשה שיכולה להחליף את המערכת הקודמת.
  • היכולת להמשיך וליישם מערכת זו תוך כדי פעילות.
  • השימוש בידיים כאמצעי הדרכה והנחיה.
  • היכולת להסביר את התהליך שבעבודה בשיטת אלכסנדר בצורה שתתאים לכל פונה.

כל נושאי הלימוד חוזרים לאורך שנות הלימוד בכמה רמות ההולכות ומתעדנות כשבכל שלב על הסטודנט ליישם את מה שלמד על עצמו ועל חבריו ללימודים, ובשלב האחרון - בשנת ההתמחות גם על פונים חדשים.

לימודי פיזיולוגיה, אנטומיה ופתולוגיה - על ידי מורים חיצוניים.

לימודי שיווק ופרסום - על ידי מורים חיצוניים.


לראש הדף ^

 מערך הלימודים בקורס להכשרת מורים לשיטת אלכסנדר

תכנית הלימודים בבית הספר לשיטת אלכסנדר מובנית ותואמת את דרישות ה-STAT, ארגון טכניקת אלכסנדר הבינלאומי.


לראש הדף ^

 הסטוריה: פרידריך מתיאס אלכסנדר – האיש ותגליותיו

שיטת אלכסנדר נקראת על שם מפתחה האוסטרלי – פרדריק מתיאס אלכסנדר (1955-1869).

אלכסנדר נולד באי טזמניה שליד אוסטרליה. בצעירותו פיתח קריירה מצליחה מאד כשחקן במחזות של שייקספיר. בשיא הקריירה סבל מבעיות צרידות ונשימה חורקנית. הוא ניסה להיעזר ברופאים ובמורים לפיתוח קול וכשנואש חקר בעצמו את הבעיה. אלכסנדר זיהה שהבעיה מתקיימת רק בשעת ההופעה, ולכן החליט לערוך תצפיות ולמצוא את ההבדל בין דיבורו ביומיום ובין השימוש בקולו בעת ההופעה.

מחקרו ותגליותיו

בתצפיותיו על עצמו מול מראות זיהה שבשעת ההופעה הוא נוטה לכווץ את צווארו, ליצור מתח בגרון, לשקוע עם הראש לאחור ולמטה ביחס לגב אשר נוטה להתקצר ולהיות צר. בהמשך הוא גילה שהמתח מגיע עד לכפות רגליו.

אלכסנדר הבין שעליו לשנות את השימוש שלו בחלקי גוף אלה במיוחד את התאום שבין הצוואר, הראש והגו. הוא הבין שעליו ללמוד לפעול כך שהצוואר יהיה חופשי, יאפשר לראש להשתחרר ולהוביל לפנים ולמעלה יחסית לגו כדי שהוא יאפשר לגו להתארך, להתרחב ולהתפרש.

אלכסנדר קרא לקשר שבין הצוואר, הראש והגו – מנגנון ה"פיקוד הראשוני". הוא הבין כי כאשר מנגנון זה פועל בהרמוניה ובקואורדינציה הוא משפיע לטובה על האדם בכללותו, ולהפך - כאשר מנגנון זה פועל בחוסר הרמוניה ובחוסר קואורדינציה הוא משפיע לרעה על האדם בכללותו.

בניסיונותיו ליישם את תגליתו הלכה למעשה נתקל במספר קשיים והבין שלא די ברצון ובהחלטה כדי לשנות הרגלי חיים. הוא גילה שהוא פועל בהרגלים שגויים וכי עליו להכיר בכוחם, וכן כי התחושות שלו לגבי איך נכון לפעול מסולפות ומוטעות. הוא נוכח כי הדרך שבה פעל, למרות שהייתה דרך מוטעית היא מורגשת לו נוחה, בטוחה ומוכרת וכי הדרך הנכונה מורגשת לו מאיימת, מעייפת ולא נוחה – תגלית זאת הגדיר כהכרה בערנות/מודעות התחושה הלקויה.

עקרונות וחוקי יסוד בשימוש האדם בגופו

במחקרו גילה אלכסנדר כמה עקרונות וחוקי יסוד בשימוש האדם בגופו, ופיתח שיטה המאפשרת שימוש בעקרונות אלה לשיפור מצב הבריאות והתפקוד.

עיקרון שיטת אלכסנדר מושתת על האבחנות:

  1. האדם פועל תמיד בכל פעולה כשלמות פסיכו-פיזית.
  2. הפיקוד הראשוני - מנגנון שנמצא אצל כל אדם. אלכסנדר לא המציא אותו אלא זיהה אותו, הבין את השפעתו על התפקוד של האדם והגיע למסקנה כי יש צורך ללמוד כיצד להפעילו בדרך המתאימה. מנגנון זה כולל שלושה איברים: צוואר, ראש וגב, הוא יכול לפעול בצורה מעוותת ולגרום נזק לאדם, אך הוא יכול גם לפעול בצורה יעילה ומועילה ולהשפיע לטובה על איכות החיים ותפקודו של האדם. מנגנון זה ניתן לשיפור על ידי עצירת הדרך המזיקה של פעולת הפיקוד הראשוני והפעלתו בדרך קואורדינטיבית, הרמונית ומועילה.
  3. הצורה שבה אנו משתמשים בעצמנו היא אוטומטית, אינסטינקטיבית, בהתאם להרגלים שסיגלנו לעצמנו מילדות. היא ניתנת לשינוי לטוב או לרע, רק בתנאים מסוימים. את התנאים לשינוי מאפשר המורה לתלמיד בזמן השיעור.
  4. הערכת התחושה - הפירוש שכל רושם תחושתי מקבל אוטומטית בתוכנו, היא נתון של צורת השימוש בעצמנו. כשהשימוש לקוי, כפי שהדבר קיים פחות או יותר אצל כל אדם בימינו, גם התפקוד לקוי והערכת התחושה לא מהימנה ואינה יכולה לשמש אמצעי לשינוי המצב.
  5. בלימה Inhibition - באופן הרגיל ברגע קבלת הגרוי לפעול נוטה האדם מטבעו להסתמך על האינסטינקטים שלו ולהגיב לגרוי באופן אוטומטי, אבל כיום האוטומט אצל האדם פועל באופן שגוי ומסתמך על ערנות תחושה לקויה, ולכן התגובה תהיה באיכות בלתי מספקת. אלכסנדר הבין שכדי לאפשר לתגובה איכותית, מתאימה ונכונה יותר להתקיים עליו לבלום את התגובה המורגלת. כאשר פעילות העצירה מתקיימת נוצרת האפשרות לכיוונים המתאימים להתקיים ולגוף לפעול בדרך המתאימה והנכונה לאדם.
  6. הנחיית כיוונים ומתן הוראות לפיקוד הראשוני Direction - הנחיית הכיוונים היא פעילות של שיגור הוראות מהמחשבה לאיברי הגוף הגורמות לגוף להתארך, להתרחב ולהתפרש באמצעות מערכת של דחפים עדינים הזורמים בנתיבים המתאימים. פעילות הבלימה אינה עומדת בפני עצמה משום שאם אדם רק בולם ולא מיד בו-זמנית משגר את הכיוונים המתאימים, התוצאה תהיה שפעולת הבלימה תהיה מעין פסיביות שלא תוביל לשינוי והתפתחות. על כן שתי הפעולות של הבלימה Inhibition ושל ההכוונה Direction הן קשורות בו-זמנית ואין אפשרות להפריד ביניהן כשברצוננו לפעול כראוי.

את ניסוייו תעד אלכסנדר בספרו The Use of The Self – השימוש בעצמי אשר תורגם לעברית.

עטיפת הספר השימוש בעצמי The Use of The Self

בשנת 1904 עבר אלכסנדר ללונדון שם פעל עד יום מותו ב-1955.

הוא פרסם ארבעה ספרים וזכה להערכה ממספר אנשים בעלי שם שהיו תלמידיו, ביניהם: אלדוס הכסלי, ברנרד שאו וג'ון דיואי. מספר רופאים שהתרשמו מהאפשרויות הדיאגנוסטיות והתרפויטיות הגלומות בטכניקת אלכסנדר המליצו על שלוב טכניקת אלכסנדר בלימודים בבתי הספר לרפואה. וכן עוד בחייו קיבלו תגליותיו חיזוק וביסוס מענפי מדע שונים.


לראש הדף ^

 מה ואיך לומדים?

חמשת העקרונות של שיטת אלכסנדר הם בבסיס הלימודים בבית הספר, מבינים אותם ולומדים ליישם אותם בחיי היום-יום.

לומדים את הנושאים השונים כמו: עבודה עם כיסא – ישיבה וקימה, ידיים על גב כיסא, עלייה לבהונות, עמידת קוף, לאנג', כריעה נמוכה (יו יו), שכיבה וה"האה הנלחש" ומקבלים ביטחון בעבודה בהם.

בבית הספר לומדים תחומים נוספים המכשירים את המורים לעתיד כמו ארגון חדר עבודה, הגשת שיעור ראשון, יחסי מורה-תלמיד, שיווק ופרסום, הגשת הרצאות, קשר עם מורים אחרים והתפתחות עתידית. קורס אנטומיה, פיזיולוגיה ופתולוגיה, וכן נושאים הקשורים לקשר מורה-תלמיד בצד הנפשי כאשר ישנה פתיחות בכיתה לשאלות מעניינות המובילות לשיחות מעמיקות ולאווירה של עניין.

שעה בשבוע מוקדשת לקריאת פרקים מספריו של אלכסנדר, של מקדונלד - תלמידו של אלכסנדר ואבי השיטה בארץ ומאמרים שלי ויורדים לעומק השיטה ומצליחים לחבר בין הידע המעשי, התיאורטי והרפואי וגדלה הבהירות וההבנה של השיטה.

מטלות הלימודים

על הסטודנטים להגיש עבודה בכתב על נושאים שונים הקשורים לשיטת אלכסנדר . המטלה נמסרת למורים לאחר מכן דנים בה בכיתה ומאירים ומעירים – ביקורת בונה להמשך ההתפתחות של כל סטודנט וסטודנט.

מידי פעם יתורגלו מטלות כמו: הגשת שיעור ראשון, למה הגעת לשיטת אלכסנדר, הפיקוד הראשוני, יחסי מורה-תלמיד, הרצאת מבוא על שיטת אלכסנדר ולאחר מכן יתקיים דיון בנושא.

שיחות אישיות

שיחות אישיות עם כל סטודנט מתקיימות פעמיים בשנת הלימודים. בשיחות אלו מקבל התלמיד תמונה על מצבו, קצב התקדמותו וכיוון להמשך לימודיו.

ביקורי מורים

בית הספר פתוח למבקרים ולמורים ותיקים שסיימו קורסים ועובדים עם הסטודנטים ויש אווירה של קבלה ופתיחות והחלפת דעות.


לראש הדף ^

 למה שלוש שנים?

המסגרת הכללית של בית הספר היא לימודים של 3 שנים, 4 ימים בשבוע 15 שעות שבועיות.

פיתוח יכולת עצמית של המורה במספר מישורים: פיזי, רגשי ושכלי

כדי להיות מורה לשיטת אלכסנדר יש צורך בחוזק פנימי אישי ובמוכנות לעבוד ולהיות מאורגן מבפנים כתנאי, אחרת היכולת לעבוד על מישהו אחר לא יכולה להתקיים. המורה חייב להיות מאורגן בעצמו.

זהו תנאי הכרחי, אך אין להסתפק רק בו. על המורה לפתח יכולת במספר מישורים: במישור הגופני-פיזי לשם פיתוח ערנות במישורים היותר נפשיים, הוא יכול להיות ער למישורים האלו רק כאשר הוא עצמו עובד ומשדר הוראות וכיוונים לעצמו וחי אותם.

על המורה לפתח יכולת רגשית, להיות בעל חיות ומשוחרר ממועקות בזמן השיעור, ואם יש לו מועקות עליו להיות מסוגל לנטרל את ההשפעה שלהן עליו. מבחינה שכלית עליו להיות מסוגל להבחין, לחשוב ולתכנן, לתקן מחדש ולעורר ולראות בבהירות – כל זאת הוא משיג בעבודה עצמית, יום-יומית ולאורך זמן. שיעור בשיטת אלכסנדר

פיתוח רגישות המורה לתלמיד

רק לאחר מכן יוכל המורה להיות ער ורגיש למה שקורה עם התלמיד: באיזה מצב פיזי, נפשי, רגשי ושכלי נמצא התלמיד. הוא יכול להיות: עייף, כעוס, מדוכא, מבולבל – על המורה לקלוט ולהיות ער לדבר ולהגיב באופן המתאים למציאות שהיא גמישה – אין כללים, אלא הדרך היא דרך עקרונות השיטה, רק אז יוכל המורה לשגר כיוונים מהמקום הנכון – לא בפטרוניות ולא בפסיביות, אלא מהמקום המנחה של עקרונות השיטה לא אני – אגו, אלא התפקיד - המורה.

ואז להיות רגיש לנקלט מבחינת התחושה: האם המסרים באמת מתקבלים, והאם מתקיים דו-שיח מקדם, מפתח, מלמד ולא מטפל.

לרכישת המיומנויות הללו דרושים זמן ואינטנסיביות

לשם השגת הרגישויות והיכולות הללו דרושים הזמן והאינטנסיביות שמחייב הקורס. כדי שתהליך זה יתרחש ויוכשר מורה שאפשר יהיה לומר שקיבל כיוון טוב להתחלה עצמאית, על הקורס לתת הדרכה טובה, בהירה וברורה ולהצעיד את הסטודנט בדרך המתאימה. בתקופה של 3 שנים 4 פעמים בשבוע להקנות לו כיוון שיתקיים בתוכו ויגרום לו לרצות להמשיך ולהתפתח, כמו אמן במוזיקה, בריקוד או באמנות לחימה כשהכיוון והדרך הם להתפתחות אין סופית.

אווירה מתאימה ללימוד: הדדיות, משוב והיזון חוזר, יכולת להעביר ביקורת ולקבלה

לכן יש צורך ליצור בכיתה אווירה מתאימה ללימוד, אווירה של עזרה הדדית, אמנות הפיד-בק, תחושה של יכולת לקבל ביקורת ולהעביר ביקורת מהמקום הנכון, לא של "לרדת על מישהו" ולא של להיות רק נחמד כי זה לא יקדם את החבר לקורס.

תהליכי לימוד אלה מפגישים כל אחד עם עצמו

בתהליכי לימוד אלה מגלה התלמיד היכן הוא או היא מוותרים על ההתמודדות עם הקשיים שנוצרים בתהליך. הם לומדים לעבוד ולהתפתח קודם כול בינם לבין עצמם.

האווירה בקורסים שבהם השתתפתי, למדתי ולימדתי הייתה אווירה של מקום שמאפשר ומקדם את היכולת לעשות זאת, שאיפתי היא שתהיה אווירה כזאת גם בבית ספרי.

תהליך הלימוד

הלימוד בבית הספר מתקיים באופן מסודר ומובנה. בתחילת הלימודים בחדשים הראשונים לומד הסטודנט את השיטה בעיקר על עצמו כדי להתפתח בדרך שבה הוא עצמו פועל בכיתה ובחיי היום-יום, כלומר משתנה בעצמו.

לאחר תקופה שבין חודשיים ויותר, הדבר שונה בין סטודנט לסטודנט, תהליכי הבלימה והכיוונים נעשים יותר ברורים הוא מתחיל ללמוד את תפקידי המורה, כלומר להניח ידיים וללמוד איך נוסף לעבודה על עצמו לפתח יכולת להפעיל, לעצור ולכוון את התלמיד. יכולת זאת דורשת אימון ומיומנות ברמה שהולכת, מתפתחת ונעשית מדויקת, ברורה ובהירה יותר ויותר עם הזמן.

הקשר שבין הכתבים למעשה

במקביל קוראים את הכתבים של אלכסנדר. לומדים לראות את הקשר שבין הכתוב בספרים, בעיקר של אלכסנדר ומקדונלד, ובין העבודה שאנו עושים בכיתה כדי שבמשך הזמן כאשר יתבקשו הסטודנטים להסביר אל שיטת אלכסנדר יהיו מסוגלים גם להסביר וגם להדגים ולהרצות.

שיטת אלכסנדר השימוש בעצמי טכניקת אלגסנדר כפי שאני רואה אותה

להכין את המורה להוראה עצמאית של שיטת אלכסנדר

כוונת בית הספר להסמיך מורים שקיבלו הכשרה מספקת ויהיו מוכנים לפתוח קליניקה. שלמדו לארגן את חדר העבודה, להסביר ולהדגים את השיטה, ולהעביר שיעורים. מטרתו להיות בית למורים שימשיכו להתפתח ולהתקדם לשאול שאלות ולהמשיך להתקדם ולהתפתח.

נוסף לשיטת אלכסנדר מתקיימים בבית הספר גם לימודי אנטומיה,פיזיולוגיה ופתולוגיה וכן לימודי שיווק ופרסום.

מפגש אישי של התלמיד עם המורה

פעמיים בשנה מתקיים מפגש עם המורים באופן אישי כדי לקבל דיווח אודות התקדמותו של כל תלמיד בקורס. אפשר כמובן גם לבקש פגישה עם מורה זה או אחר או עם צוות המורים בכל עת.


לראש הדף ^

 השנה השלישית - שנת ההתמחות

בשנה השלישית שהיא שנת ההתמחות אמור הסטודנט לבחור 4 תלמידים שלא קיבלו שיעורים בשיטת אלכסנדר ובתאום עם בית הספר לתת להם שיעורים כאשר כל ארבע שיעורים יביאו את התלמיד למורי בית הספר לשיעור הדרכה במגמה לקדם את הסטודנט ולהביאו ליכולת של ביטחון ומקצועיות לקראת סיומו את קורס ההכשרה.


לראש הדף ^

 ההסמכה

לאחר תקופת ההתמחות ולאחר שהוכיח הסטודנט את יכולתו הלכה ולמעשה, הוא מקבל תעודת הסמכה לעסוק בשיטת אלכסנדר.

מורה שמסיים ומקבל את ההסמכה יהיה מסוגל:

  • להדגים ידע של הכתובים של אלכסנדר - עקרונות ותפיסות בסיסיות, תהליכים ותפקידם
  • לפתח את היכולת לעכב את התגובות של עצמו לגרויים בשימוש העצמי כדי לאפשר לעצמו להישאר פתוח וקולט ולהיות בסיס מהימן להוראת הטכניקה.
  • יהיה בעל כישורי התבוננות ויזואלית כדי שבמצב של הוראה יהיה מסוגל לשים לב לשימוש ולתפקוד של תלמידו בצורה שלא בולטת לעין באופן ישיר או בשימוש של מראות בלי להביך את התלמיד.
  • כישורי הקשבה כדי לטפח קשר טוב ובהירות בתקשורת עם התלמיד
  • כישורי הנחת ידיים:

א. כדי ליצור מגע יד מיוחד, ישיר ודרך ביגוד ולהיות ער לתנאים משתנים אצל התלמיד והנחיית תהליך השינוי.

ב. ליצור ולשמור על מגע של אי-עשייה שהוא גמיש, יציב ופתוח, מגיב היטב וקולט.

ג. לשמור על שימוש עצמי ובהירות של חשיבה במהלך העבודה.

ד. שימוש טוב בידיים כדי לקבל מידע על שימושו של התלמיד ולהעביר את איכות השימוש של המורה עצמו וכיוונים ספציפיים.

  •  להסביר את הרעיונות והעקרונות שבבסיס שיטת אלכסנדר בבהירות ובמגוון דרכים.
  •  לשלב עבודת ידיים והנחיות מילוליות כדי שההנחיות שנמסרות באמצעות הידיים יתאימו וידגימו את המשמעות המעשית של ההנחיות המילוליות, וכדי ליצור קשר, להחזיק, לתמוך, לגרות ולהנחות/להניע את התלמיד בצורות שונות לפי העקרונות של שיטת אלכסנדר בתוך כיבוד השלמות - Integrity של התפקוד הפסיכו-פיזי של כל תלמיד.
  • המורה יכיר ויכבד את ההבדלים האישיים בין תלמיד ותלמיד ויכיר במגבלות פיזיות של כל אחד מהם
  • הוא יהיה מסוגל:

א. להעריך את התאמת השיעורים לתלמידים על ידי הקשבה, שאלות ושימוש במגע יד וקשר עין בערנות מיוחדת לציפיות לא מתאימות של התלמיד הפוטנציאלי, הגבלות מכניות מסוימות, היבטים של מצבים אשר זקוקים לטיפול על ידי אחרים.

ב. להציע לתלמיד פוטנציאלי בעל סימפטומים הדורשים אבחנה רפואית להתייעץ עם רופא.

ג. להעריך בצורה רצופה את התלמיד במהלך השיעורים - לזהות תפיסות מוטעות והרגלים מפריעים, לזהות אי הבנות, אולי לא במודע, שיש לתלמיד על עצמו ועל השיטה, לזהות הרגלים שתורמים לשימוש שאינו משביע רצון, להעריך את התקדמות התלמיד וליידע אותו במקרה והמשך קבלת שיעורים אינו לטובתו.

ד. בשיעור:

(1) ליצור אווירה שמעודדת למידה בביטחון, ללא תנאים ובאמפטיות.
(2) להתאים את אופן השיעור ליכולת האישית של התלמיד - פיזית, מנטלית ורגשית
(3) להגיע להסכמה עם התלמיד לגבי מטרת השיעור, להסכים בקשר לתדירות ולמשך השיעורים.
(4) לנצל את הזמן ביעילות.

ה. להשתמש בתהליכים כדי להדגים את העקרונות שבבסיס השיטה ולהדריך את התלמיד באמצעות תהליכים אלו ובו זמנית לאפשר לתלמיד לעכב פעילות לא מכוונת ולהנחותו במגע יד או מילולית לשימוש משופר על עצמו.

התהליכים - לימוד והבנת שיטת אלכסנדר באמצעות תנוחות ותנועות בסיסיות של חיי היום-יום

שיעור בשיטת אלכסנדר(1) עבודה על כיסא - מעבר מעמידה לישיבה ומישיבה לעמידה
(2) ידיים על גב כיסא
(3) עלייה על הבהונות
(4) תנוחה של יתרון מכני - למשל עמידת קוף
(5) לאנג'
(6) כריעה נמוכה (יו יו)
(7) עבודה בשכיבה - semi-supine
(8) ה"אה הנלחש"

ו . ללמד תלמידים איך ליישם תהליכים אלה ואת העקרונות שבבסיסם בפעילויות  של השיעור כדי לרכוש יותר שליטה בשימוש שלהם וכדי לשפר את השימוש בחיי היום-יום.

ז. להעריך את התקדמותו של התלמיד - לערוך סקירה של השיעורים עם התלמיד כולל התייחסות להערכה עצמית של התלמיד.

ח. לסדר לעצמו קליניקה להוראת השיטה.

ט. יקבל מושגים בסיסיים באנטומיה, פיזיולוגיה ופתולוגיה.

י. יקבל מושגי יסוד בשיווק ובפרסום ויוכל להתחיל לשווק את עצמו בסביבתו.

הסמכה ללמד את שיטת אלכסנדר בכל העולם - ההסמכה היא בחסות ארגון המורים לטכניקת אלכסנדר ומקנה לו את הזכות ללמד בכל העולם.


לראש הדף ^

 חברות בארגון המורים לטכניקת אלכסנדר בישראל

ארגון המורים לטכניקת אלכסנדר הוא האיגוד המקצועי שבחסותו ובפיקוחו מתנהלים הלימודים בבתי הספר לשיטת אלכסנדר בארץ ובחסותו מקבלים הסטודנטים את ההסמכה ללמד את השיטה.

תקנון ארגון המורים הישראלי לטכניקת אלכסנדר

על פי תקנון העמותה הישראלית מנהל קורס להכשרת מורים לשיטת אלכסנדר חייב להיות בעל ותק מעשי רצוף של עשר שנים לפחות ולקבל את אישור הארגון.

על מנהל הקורס להיות נוכח לפחות 75% משעות הקורס המוקדשות לעבודה מעשית. בכל קורס חייב להיות סגן או שותף למנהל שיוכל במקרה הצורך למלא את מקומו. עליו להיות בעל ותק הוראה רצוף של לפחות 7 שנים.

כל סטודנט מקבל במהלך לימודיו הדרכה ממספר מורים בכירים. כל המדריכים בקורס חייבים לקבל את אישור הארגון.

ארגון המורים לטכניקת אלכסנדר חבר בלשכה למקצועות בריאות משלימים המאגדת מספר שיטות משלימות, ואשר פועלת להכרה תחוקתית בשיטות אלו. חברות בלשכה למקצועות בריאות משלימים מקנה לחבריה ביטוח מקצועי במחיר מיוחד והשתתפות נציגי הארגונים בכנסים ובמפגשי העשרה.

סטודנט בבית ספר לשיטת אלכסנדר הוא בגדר מועמד לחברות בארגון המורים לטכניקת אלכסנדר ועליו לשלם דמי חברות בסך שנה אחת בעבור שלושת שנות לימודיו.

בוגרי הקורס להכשרת מורים אשר מקבלים את ההסמכה להוראת שיטת אלכסנדר מתקבלים כחברי "ארגון מורי טכניקת אלכסנדר בישראל" בהמלצת שלושה מורים בכירים.

חשוב שמורה יהיה חבר באיגוד מקצועי של עיסוקו ויפעל תחת חסותו . השתייכות לארגון המורים לטכניקת אלכסנדר מקנה למורה גו חזק, פיקוח ואחריות של הארגון, אמינות ומהימנות, ומשדר לציבור מקצועיות ואיכות.

בקרו באתר האינטרנט ש ארגון המורים לטכניקת אלכסנדר בישראל: www.alexander.org.il

ארגון המורים לטכניקת אלכסנדר מקיים פעילויות רבות למורים ולסטודנטים:

  • אספת מליאה שנתית
  • כנס מקצועי שנתי
  • מפגשי מורים אזוריים
  • מפגש שנתי בין בתי הספר להכשרת מורים
  • ביטאון
  • קורסי אנטומיה, פיזיולוגיה ופתולוגיה
  • יחסי ציבור – שבוע הערנות לטכניקת אלכסנדר המתקיים במקביל לשבוע הערנות הבינלאומי.
  • תדמית – הארגון דואג לעיצוב תדמית הארגון בשיתוף עם משרד שיווק מקצועי במטרה להנפיק כרטיס חבר למורים חברי הארגון.

לראש הדף ^

 הכרה בקורס להכשרת מורים

ממעקב לאורך שנים ניכרות השפעותיה החיוביות של שיטת אלכסנדר על הבריאות והתפקוד של הלומדים אותה - השפעות אלו חורגות בהרבה מאפקט הריפוי העכשווי והלומדים אותה מסתייעים בכלים שהיא מקנה כאורח חיים.

גופים המכירים בשיטת אלכסנדר ומפנים את ציבור הפונים אליהם ללמוד אותה:

  • חיל האוויר מאפשר לצוותי אוויר במסגרת ירפ"א לקבל שיעורי אלכסנדר.
  • משרד הביטחון מכיר בשיטה כאמצעי לסיוע בשיקום נכים.
  • המוסד לביטוח לאומי מפנה לשיטה נפגעי עבודה והכיר בקורס להכשרת מורים כתכנית לשיקום.
  • הסתדרות המורים - שיטת אלכסנדר מוכרת כלימודי רשות במסגרת שנת שבתון למורים.
  • כל קופות החולים בארץ מכירות בטכניקה ומשתתפות בהסדר מיוחד במימון השיעורים לשיטת אלכסנדר.
  • בבתי ספר למשחק ולמוזיקה שיטת אלכסנדר היא חלק אינטגרלי ממערך הלימודים.
  • חברות הביטוח מכירות בשיטת אלכסנדר ומשתתפות במימון שיעורים לנפגעים בתאונות.

לראש הדף ^

 שיטת אלכסנדר למורים בשנת שבתון

שיטת אלכסנדר היא שיטת הוראה ולכן ניסיונם של מורים עשוי לתרום ולאפשר להם ביתר קלות לעסוק בשיטה במקביל לעבודתם בבית הספר או כקריירה שנייה עם פרישתם.

פרופסור ג'ון דיואי, פילוסוף, פסיכולוג ודמות בעלת השפעה רבה על החינוך בארה"ב באותם ימים (1952-1859) היה איש החינוך הראשון שהתנסה בשיעורים אצל פ.מ. אלכסנדר עצמו והמליץ עליה בחום. בהקדמה לספרו של אלכסנדר "השימוש בעצמי" הוא כותב: "חינוך הוא השיטה הבטוחה היחידה שבעזרתה יכול האדם לכוון את דרכו שלו... הטכניקה של אלכסנדר נותנת בידי המחנך רמה של בריאות פסיכו-פיזית – אשר כלול בה גם מה שאנו מכנים מוסריות. היא מספקת גם את 'האמצעים' שבעזרתם ניתן להגיע לרמה הזו, בתהליך מתמשך ואין סופי, עד אשר תהפוך לנכס מודע של הלומד. הטכניקה מספקת אפוא את התנאים להנחיה מרכזית של כל התהליכים המיוחדים של החינוך. היחס בינה לבין החינוך הוא ביחס שבין החינוך לבין כל הפעולות האחרות של האדם" (דיואי בתוך אלכסנדר,14-13)*.

שיטת אלכסנדר עוסקת למעשה בחינוך לשיפור היציבה שהיא הבסיס לתנועה משוחררת וטבעית של הגוף, ומקיפה את כל מצבי הגוף בתנועתנו בחיי היום-יום. למורה עשויה השיטה לשפר את כושרו לעמוד שעות ארוכות מול ציבור התלמידים, את תוחלת שנות עבודתו ואת רווחתו בזמן העבודה וכך גם לשפר את תדמיתו ואת הדימוי העצמי שלו בעיני עצמו, ולשמש מודל יותר טוב לחיקוי על ידי התלמידים. שיפור הדימוי העצמי של המורה עשוי לתרום בעקבותיו לשיפור הביטחון העצמי שלו בהתמודדותו מול הילדים/הנוער שבכיתה.

השיטה תקנה למורה כלים להתמודדות במישורים שונים:

א. יציבה מרשימה, דימוי גוף ושפת גוף משופרים – כדי לשמש דוגמה אישית לתלמידים

ב. שימוש נכון בגופו כדי למנוע כאבים, שחיקה פיזית ונפשית- סיכונים שמקצוע ההוראה טומן בחובו.

ג. שימוש מושכל באיכויות הקול, הדיבור והנשימה למניעת צרידות ואבדן הקול

ד. הפחתת לחצים ומתחים

ה. התמודדות יצירתית לפתרון קונפליקטים בדינמיקות שבין תלמיד-תלמיד, מורה-תלמיד, מורה-הנהלה.

ו. יכולת זיהוי של שימוש לקוי של התלמיד בעצמו והשפעתו על תפקודו

עדות מניסיון אישי

מורה בבית ספר במערכת החינוך אשר אושרו לה לבקשתה לימודי שיטת אלכסנדר בשנת השבתון במסגרת לימודי הרשות, והיא לומדת בבית ספרנו מעידה: " לפני כ-4 שנים התחלתי ללמוד את שיטת אלכסנדר בבית ספר להכשרת מורים לשיטת אלכסנדר בתל-אביב.

גיליתי בתוכי אדם אחר וברגעים מסוימים אף הרגשתי כי נולדתי מחדש ואני ברת מזל.

ראשית כל הזדקפתי יותר, כתוצאה מכך עמידתי בכיתה השתנתה, אני מקרינה הרבה יותר סמכות וביטחון, קולי השתנה – למדתי להשתמש בו כראוי. למדתי כי יש לי יכולת לנשום וכדאי לעשות זאת. אני משדרת החלטיות וביטחון רב כלפי הורים, מורים ותלמידים, ולא נותנת להם את האפשרות להחליט עבורי. בעיות המשמעת פחתו וגורמים שונים הפסיקו לנצל אותי מכיוון שלמדתי להיות יותר אסרטיבית ונחושה במעשיי ובדעותיי.

רמת המתח והלחץ שהייתי מצויה בהם פחתו. התחלתי להיות יותר אופטימית, רגועה ושלווה ולא כל עניין מסעיר אותי ומפר את שלוותי ונוכחתי לראות שאני עובדת ממקום הרבה יותר טוב ועם יכולות ברמות גבוהות. האנרגיה שלי לא התבזבזה על דברים טפלים כפי שבעבר, אלא על הדברים המהותיים והחיוניים הנדרשים בעבודה.

רמת הרגישות שלי מאוד עלתה והצלחתי להתקרב לתלמידים ולחוש אותם הרבה יותר מבעבר, להניח עליהם ידיים באופן מקרי ולגרום לדברים לקרות ולהעיר את תשומת ליבם לשינוי הרגלים שגויים. לשים לב לילדים עם תפקוד גופני לקוי ולהעיר את תשומת ליבם של ההורים.

גם בתקופות של לחץ רב בעבודה, אני עדיין רחוקה מאותה רמת מתח ולחץ בהם הייתי בתחילת שנות עבודתי, אני משדרת הרבה יותר שקט, רוגע ואמון בגורמים סביבי, דבר המקרין באופן טבעי על תלמידיי את התחושות החיוביות הללו, וגורם לאווירה נעימה בין התלמידים למורה ובינם לבין עצמם.

אני ממליצה באופן אישי להתנסות בטכניקה זו ולחוות תהליכים ושינויים המביאים אותך למקומות טובים ואחרים.



* פ.מתיאס אלכסנדר, (2005, מהדורה ראשונה 1932), השימוש בעצמי טכניקת אלכסנדר. תרגום מאנגלית, הוצאת כרמל, ירושלים.


לראש הדף ^





 
בקרו באתר של Lionways