לדף הבית
חיפוש באתר
 
פרסומים
 

שיטת אלכסנדר - פרסומים



בחזרה לרשימת הפרסומים


מפריצת דיסק לפריצת דרך - כתבה במגזין "Club 50" ינואר 2008


פרידריך מתיאס אלכסנדר נולד באמצע המאה ה-19 באוסטרליה, וחייו עברו עליו כשחקן תיאטרון בלונדון. שנים רבות הוא סבל מבעיות בנשימה ובמיתרי הקול עד שהבין מה הבעיה, ופיתח את טכניקת אלכסנדר שהבריאה אותו כליל. כבר יותר ממאה שנה מסייעת שיטתו למיליוני אנשים בעולם להשתקם ממצוקות גופניות קשות ומכאבים קשים.

מהי שיטת אלכסנדר, למי היא מתאימה, וכיצד היא משנה את חיי המטופלים בה

רופא מומחה ובעל שם שיחרר את אתי סהר מתלותה ברפואה הקונבנציונלית. "גם אנחנו מתוסכלים מזה שאיננו יכולים לעזור לך", אמר לה הד"ר בכנות. באותו רגע הבינה סהר, 54, שעליה לעזור לעצמה, ולהיות אחראית למצבה הבריאותי. הרגע הזה היה נקודת מפנה בחייה, והוביל אותה "מפריצת דיסק לפריצת דרך" כהגדרתה.

אתי סהר: "בשיעור השני כבר ידעתי ששיטת אלכסנדר תהיה הכיוון והדרך שלי. לאחר שנים של כאבים חזרתי לחיים. שבתי לפעילות מלאה"

הסיפור של אתי סהר החל בקיץ 1992, פריצת דיסק פתאומית פגעה בעצב וגרמה לשיתוק של פלג גופה השמאלי, מהמותניים ומטה. לאחר ניתוח מוצלח יחסית, התפוגג השיתוק, ובמשך שמונה שנים התנהלו חייה בין "תפיסת גב" אחת לשנייה. כך עד שלפני שמונה שנים, בעיצומו של טיול באיטליה, היא "נתקעה", ולא הייתה מסוגלת לעשות אפילו פעולה פשוטה כמו לשבת. חייה השתנו ללא הכר. סהר נאלצה לפרוש מעבודתה במשרד ממשלתי, לאחר 28 שנה, ויצאה לחפש מזור לכאביה אצל כל מי ששמעה או חשבה שיוכל לסייע לה: רופאים, מרפאים בשיטות למיניהן כמו אקופונקטורה (דיקור), רפלקסולוגיה, טווינה, שיאצו, כירופרקטיקה, שאיבת דיסק ואפילו כוסות רוח, אך הכול היה לשווא.

בייאושה שבה סהר לשולחן הניתוחים. אבל הניתוח החמיר את מצבה, והיא סבלה מכאבים איומים. לפני ארבע שנים, בגיל 50, עייפה מהמאבק בכאבים, הלכה סהר לשיעור ראשון בשיטת אלכסנדר "לא היה לי מושג מי זה אלכסנדר ומה השיטה שהמציא, רק רציתי שייקחו ממני את הכאבים. בסופו של השיעור הראשון הרגשתי שאני רוצה עוד מ'האלכסנדר הזה'. בשיעור השני כבר ידעתי ששיטת אלכסנדר תהיה הכיוון והדרך שלי. לאחר שנים של כאבים, מתוכן שנתיים וחצי שבהן הייתי מושבתת כליל, חזרתי לחיים, שבתי לפעילות מלאה". סהר היא היום מורה מוסמכת לטכניקת אלכסנדר.

"בידיו של כל גבר, אישה וילד טמונה האפשרות להגיע לשלמות פיזית. מה שנשאר לכל אחד מאיתנו הוא להשיגה באמצעות הבנה אישית והתכוונות" (פרידריך מתיאס אלכסנדר).

אז מיהו אותו אלכסנדר, ומהי השיטה שקרויה על שמו כבר יותר ממאה שנה?

פרידריך מתיאס אלכסנדר נולד באמצע המאה ה-19 באוסטרליה, חי בלונדון, והיה שחקן שיקספירי על במותיה של הממלכה המאוחדת. בילדותו ובבגרותו סבל מבעיות נשימה ומליקויים במיתרי הקול. כשרופאיו לא מצאו תרופה למצוקתו, צרידות המשתלטת על קולו בזמן ההופעות, הוא נכנס לתהליך ארוך של התבוננות פנימית, ניסוי ובחינת השתקפותו במראה, והגיע למסקנה כי בעת קריאה ודקלום הוא נוהג לכווץ את צווארו, תנועה שגוררת בעקבותיה גם התכווצות והתקשות של הגב. התובנות הללו הביאו אותו לקחת אחריות על בריאותו. הוא חקר ובדק, ופיתח את 'טכניקת אלכסנדר' המבוססת על חמישה עקרונות יסוד השלובים זה בזה.

"שיטת אלכסנדר מלמדת את המתרגלים לחזור ולתפקד כפי שתיפקדו כשהיו ילדים: בקלות תנועה, בשיווי משקל, בקואורדינציה טבעית ובשמחת חיים. כלומר, שינוי ההרגלים השגויים של הגוף שהאדם אימץ לאורך השנים, וחזרתו להרגלי התנועה הטבעיים והראשוניים", מסביר חגי גלעד, מ"גילעד,סטודיו לשיטת אלכסנדר".

"רוב בני האדם פועלים כשהם שקועים, מכווצים, מתוחים ומקובעים. התנהגות שלאורך זמן גורמת לנזקים ולכאבים, החל מעיוות היציבה, חולשה ואי-נוחות, ועד לנזקים כמו שחיקת מפרקים, פריצות דיסק והפרעות למערכות פנימיות. טיפולים או כדורים נגד כאבים יכולים להפיג את הכאב באופן זמני, אך אינם פותרים את שורש הבעיה שגורמת לנזק ולכאב", אומר אבי גרניט, מנהל בית הספר לשיטת אלכסנדר בתל-אביב.

ובמה מסייעת שיטת אלכסנדר?

גרניט:"שיטת אלכסנדר מובילה את האדם לתהליך של מודעות לאופן פעולתו. היא מלמדת ומספקת לו כלים וידע לפעול בדרך הנכונה והיעילה לו ולגופו, כגון: ישיבה זקופה, הליכה טבעית ונכונה, התכופפות יעילה ועוד, ומונעת נזקים בעתיד. ההתנהגות הזאת משקמת את האדם ומחזירה אותו לפעילות בריאה וטבעית, ותורמת לשיפור בריאותו".

אבי גרניט: "שיטת אלכסנדר נלחמת נגד הרגלים רעים של יציבה, ישיבה, עמידה, הליכה ועוד, לא נכונות. כוחו של הרגל הוא כה חזק, שהוא מצריך שינוי אמיתי בפעילות ובהתנהלות היומיומית".

במה מתבטא השיפור?

גרניט: "השיטה מסייעת למניעת בעיות יציבה, כאבי גב וצוואר, ולא רק. היא נותנת לתלמיד כלים ליישום במישורים אחרים של החיים. שינוי התגובות הפיסיות מביא בעקבותיו שינוי רגשי והתנהגותי. התלמיד מתנהל באופן עצמאי, ללא תלות במורה. הוא שותף מלא בתהליך הלמידה, וככזה הוא לוקח אחריות לאיכות חייו בניגוד לטיפולים אחרים שבהם האדם פאסיבי והמטפל עושה את הדברים בשבילו".

למי מתאימה השיטה?

גרניט:"השיטה מתאימה לסובלים מבעיות יציבה, לאנשים כפופים, נפולים, בעלי כתפיים נטויות לפנים, גב עגול, שקע מוגזם בגב תחתון, לסובלים מכאבי גב ובגב התחתון בעיקר, מכאבי צוואר, כתפיים, וכאבים המוקרנים לידיים ולרגליים. היא מועילה ומשפרת מאד גם את חייהם של הסובלים מפריצות דיסקים, של אנשים שעברו ניתוח או תאונה ואיבדו את ביטחונם בגופם. היא מתאימה גם לילדים עם בעיות עקמת ולקשישים שמאבדים יציבות בשל הגיל. שיטת אלכסנדר מיטיבה גם עם מוזיקאים ואנשי במה וחשיבותה הגדולה היא במניעה. מי שמטפל בגופו מוקדם, לא יסבול מכאבים ומאותן בעיות שעליהן דיברנו".

תרגול מול המראה

אבי גרניט מלמד את שיטת אלכסנדר זה 23 שנה. הוא התוודע אליה בעת ביקור אצל חבר בלונדון, שהזמין אותו לבית הספר ללימוד טכניקת אלכסנדר, גרניט התאהב בשיטה ממבט ראשון. לדבריו, "שיטת אלכסנדר מנסה להילחם נגד הרגלים רעים של יציבה, ישיבה, עמידה, הליכה וכולי, לא נכונות. כוחו של הרגל הוא כל כך חזק, עד שאי אפשר יהיה לשנות הרגלי חיים מתוך החלטה או רצון, אלא רק בתהליך אמיתי של שינוי בפעילות ובהתנהגות היום יומיים".

"גם התחושות שלנו על מה נכון ומה לא נכון מבחינת הימצאותו ויציבותו של הגוף בחלל, בתנוחה או בתנועה, הן לרוב מוטעות. לדוגמה, אדם שרגיל לעמוד כשגופו נטוי לאחר, מרגיש שהוא עומד זקוף. אדם שרגיל ללכת כשצווארו וראשו הולכים לפניו, מרגיש שהוא מוביל כשהראש שלו למעלה. אבל כשאדם זה מתבקש להזדקף, הוא ממשיך לבצע את התנועות שהוא רגיל להן, ובכך הוא למעשה מחזק את ההרגל הרע שלו ומחמיר את מצבו.

פטריק מקדונלד, תלמידו של אלכסנדר, קבע כי 'כשאתה מחזק אתה מחזק את הקיים', כלומר כשאדם מבצע תרגול כשהוא נמצא עדיין בהרגליו הישנים מצבו לא משתפר, אלא מחמיר".

מה בכל זאת אפשר לעשות?

גרניט: "אפשר להיעזר במראה, שבה יוכל האדם לראות את יציבתו באופן אובייקטיבי. התיקון יארך זמן, והוא דורש כוח רצון וידע רב. אלכסנדר אמנם עשה זאת בעצמו, לעצמו, אבל נדרשו לו תשע שנים של מחקר ועבודה יומיומית, בעוד שמורה מוסמך מסוגל להנחיל את הידע ב-20 שיעורים, ולגרום לתיקון אמיתי.

"אפשרות לתרגול עצמאי היא דרך שכיבת semi supine . זוהי שכיבת חצי-פרקדן על גבי מזרן נוח, לא קשה ולא רך מדי, מתחת לראש מונח ספר לא עבה בכריכה רכה, הרגליים מקופלות וכפות הרגליים עומדות על המזרן. הברכיים בכיוון התקרה, השרירים רפויים, הראש פונה למעלה, והידיים והרגליים מתפרשות מהגוף לקצוות".

"בתרגיל אחר האדם ניצב מול המראה בפרופיל, וצופה בעצמו. רואה כיצד הוא עומד ומנסה לתקן את עמידתו. עליו לעצום את עיניו ולפרט את הרגשתו, ובדרך זאת הוא יבין שניתן לשנות את הרגלי העמידה והיציבה שלו".

אלכסנדר לבני 60-50 פלוס

לאחר שאתי סהר חזרה לתפקוד מלא בזכות תרגול בשיטת אלכסנדר, היא החליטה לעשות צעד נוסף. במשך שלוש שנים למדה בקורס להכשרת מורים בשיטת אלכסנדר, "אולי אלה תעתועי הגורל, אבל הגב הביא אותי לקריירה שנייה בגיל 50 פלוס. העיסוק נועד קודם כול לשיקום הגב שלי, אך מאפשר לי להעביר את חוויית הריפוי גם לאחרים. זו אינה רק עבודה, אלא גם דרך חיים, שאותה אני מלמדת אחרים. רכשתי הרגלי תנועה וחיים נכונים יותר שהביאו לי רגיעה, תנועתיות קלה, בריאות טובה, איכות חיים וסיפוק אישי מעיסוקי".

ולא רק סהר נהנתה מהשיטה, סטודנטים רבים בבית הספר של גרניט, גברים ונשים בני 60-50 פלוס רואים בקורס להוראת שיטת אלכסנדר פרק ב' בחיים המקצועיים שלהם. הקורס לשיטת אלכסנדר נמשך שלוש שנים. ארבע פעמים בשבוע, ועולה 17 אלף ₪. (טיפול לפי השיטה עולה 150 ₪).

אורי בר זאב, 62, מסיים שנה ראשונה בבית הספר. לפני 15 שנה הוא לקה בשיתוק צד ימין בשל יציבה לא נכונה. בעזרת פיזיותרפיה חש הקלה מסוימת. רופאיו הפנו אותו לטיפול בשיטת אלכסנדר. לדבריו, בתוך חצי שנה נעלם השיתוק. לפני חמש שנים פרש בר-זאב מתפקידו כמנהל בכיר בתעשייה האווירית, והתלבט מה יעשה בהמשך חייו. הוא החליט להיות מורה לשיטת אלכסנדר. "לא בשל העניין הכלכלי, אלא מרצון לעזור לאנשים אחרים וגם להמשיך ולעבוד על עצמי. אבי גרניט חוזר ואומר בשיעורים כי אם נטפל בעצמנו התלמיד ירגיש בכך ויתקן את עצמו".

לדברי בר-זאב, טכניקת אלכסנדר הפכה אותו לאדם פתוח יותר. "תרגול משפיע על הנשימה, על מערכת העיכול, על איברים פנימיים בגוף, ועל כל מה שחשוב לבני גילי. פתאום כל הקופסאות נפתחות".

יוהנה כצנלסון, סטודנטית שנה שנייה, הכירה את שיטת אלכסנדר לפני שנים כאשר בתה, שהייתה אז בת 13, שחיינית פרפר, סבלה מכתפיים שמוטות קדימה ומסינוסיטיס. כעבור שנתיים של תרגול בטכניקת אלכסנדר, הכתפיים התיישרו וגם הסינוסיטיס חלף עבר. ההחלטה ללמוד להיות מורה של שיטת אלכסנדר צצה לאחר שפרשה מעבודתה כמורה לאנגלית באוניברסיטת חיפה. "היום אני מרגישה יותר עליזה, עם נפש קלה יותר וגם בעיות הגב שהיו לי כל השנים נעלמו. אני רואה בכך אתגר ומקווה שאוכל ללמד, ולא למען הכסף. גם ההחלטה ללכת ללמוד עברית, לאחר 40 שנה בארץ, קשורה לאלכסנדר, משהו נפתח אצלי, ואני מרגישה מין חופש פנימי ללמוד ולעשות".

אבי גרניט: 054-6251737

להלן המאמר כפי שפורסם במגזין Club 50:
לחץ על התמונות לצפייה בגודל מלא

המאמר במגזין Club 50 המאמר במגזין Club 50 המאמר במגזין Club 50

לראש הדף ^

בחזרה לרשימת הפרסומים

 

 

 



 
בקרו באתר של Lionways